Prologic Webáruház -
Meríts, ha bírsz

A nagy pontyokra horgászók körében alap felszerelésnek számít a nagyméretű merítő, viszont a halért járó vagy éppen kezdő horgászok körében továbbra is nagy számban található meg a nem éppen halbarát merítők sokasága.

Mindenkinek más az indoka, hogy miért ezt vette vagy miért használja még, de egy közös bennük, hogy titkon vágynak álmaik nagy halára. Viszont nem hinném, hogy álmaink hala visszaengedésekor sérült uszonyokat érdemelne, mivel örök élményt okozott nekünk és talán még másnak is okozhat hibátlan testével. A Prologic kínálatából erre kínál megoldást a Firestarter Landing Net 42”-os merítőhálója.Bevallom őszintén, amikor elragadott a nagypontyok világa én is követtem el hibákat és valószínűleg követek el most is, amik miatt nagy tapasztalattal rendelkező horgásztársak
meginthetnek, de igyekszem tanulni, hogy ezek száma nullára csökkenjen. A kezdeti hibák között volt a merítő is, viszont ezt a hibát igyekeztem a lehető leghamarabb helyrehozni, miután egyre jobban belemerültem a különböző horgász médiákba. 2013 év elején már magam is nagyméretű merítővel vettem üldözőbe a pontyokat, amit az év vége felé cserélendődarabnak találtam, mivel kissé leharcolt állapotba került a nyél és a merítő fej is.

Bevetésre várva
Bevetésre várva
A PontyShow szombati napján látogattam meg a Prologic standját, hogy beszerezzek egy pár apróságot a télre és egy új merítőt, majd a novemberi naplemente már a tó partján talált. Itt vettem jobban szemügyre új szerzeményemet. A háló anyaga kézbe véve sokkal jobb minőségűnek és strapabíróbbnak tűnt, mint amit az ember az áráért várna. Az Y fejbe a merevítő rudak könnyen ki- és berakhatóak, nem kell nagy erőfeszítés a fej összecsukásához. A nyél volt, ami egy kissé gondot okozott a maga 180 cm-es szállítási hosszával és tömegével. Bár rugalmas karbonból van a nyél, mondhatni nem sajnálták belőle az anyagot, amitől viszont nagyon masszív lett. Ez a masszív felépítés viszont mindenképpen jól jöhet, ha kevésbé tapasztalt társ segít merítésnél, aki akaratlanul is túlságosan felemelné a merítőnket, ami véknyabb felépítésű nyélnél annak törését is okozhatja. Az Y fej becsavarása előtt felhelyeztem a nyélre a lebegtető szivacsot, ami jól ellensúlyozta a vízben a nyél által okozott megnövekedett tömeget, amihez eddig hozzá voltam szokva.

A lebegtető szivacs felhelyezve a nyélre
A lebegtető szivacs felhelyezve a nyélre
Az alsó rész sűrűbb szövésű hálóval van ellátva
Az alsó rész sűrűbb szövésű hálóval van ellátva
A háló feszítő rúdjait …
A háló feszítő rúdjait …
… egyetlen könnyed mozdulattal …
… egyetlen könnyed mozdulattal …
… az Y fejbe illeszthetjük
… az Y fejbe illeszthetjük
Az összeszerelés csak két percet vett igénybe
Az összeszerelés csak két percet vett igénybe


Nedves időben is biztos fogást biztosít a nyélen kialakított csúszásmentes bevonat Besötétedett mire bevetésre kerültek a szerelékeim és megkezdődött a várakozás, hogy vajon mennyi idő után és mekkora ponty fogja felavatni az új merítőmet. Éjfél felé járt az idő mikor már egy kis pihenésre vágytam, ezért eldőltem az ágyon és behunytam a szemem. Valahol az ébrenlét és álom között járhattam fél úton, amikor a fejem mellett lévő vevőből egy csippanásnyi hang tört ki, majd további folyamatos csipogásával űzte el az álmokat a fejemből. Az éjszakai jelentkező kisebb-nagyobb megszakításokkal folyamatosan húzta a zsinórt az orsómról, míg rá nem emeltem. Ekkor még egy kis ellenállást éreztem, majd megkönnyebbült a botom, amit nem éppen finom szavak kiejtésével fogadtam. Viszont feltűnt, hogy a szerelék kitekerése közben a zsinórom nem marad feszes, hanem túlságosan is gyorsan lazul, mintha valaki velem szembe tartana. Az ismeretlen ébresztő csak a parttól pár méterre fogta kisebb küzdelemre a dolgot, miután a hidegtől letisztult vízben megriadt a fejlámpám fényétől. A küzdelem rövid ideig tartott, mert ellenfelem a hideg vízben már nem igazán volt ereje teljében, így első merítésre sikerült alányúlni. Az új merítőt egy 6,8 kg-os novemberi amurral sikerült felavatni. Őt már azóta jó pár szép ponty követte, viszont a januári tavaszban fogott halak jelezték, hogy idén is két merítőre lesz szükségem.

2013-ban talán ennél a szép 15,8 kg-os pontynál kellett volna befejeznem a szezont, de a betlikből is tanul az ember
2013-ban talán ennél a szép 15,8 kg-os pontynál kellett volna befejeznem a szezont, de a betlikből is tanul az ember
A január eleji jó idő gyakorlatilag kihagyhatatlan horgász időnek tűnt. Ugyan a parton sokan megkérdőjelezték elmeállapotomat és az ápolókat keresték, amikor feltűnt nekik, hogy nem csak villám peca lesz, hanem 24 órás horgászatot tervezek. Dél volt mire mindent elrendeztem és minimális etetést csináltam 5-6 marék bojlival. Bíztam a kiválasztott helyben, ugyan még ezen a részen soha nem horgásztam, de eddig begyűjtött információkból tudtam, hogy nyáron sok táplálékot találnak itt a pontyok, ezért reméltem, hogy most is fel fogják keresni ezt a részt. Bár otthonról neki indulva már egyetlen kapással is elégedett lettem volna a decemberi sikertelenségek után. Lelkesedésem estefelé a hőmérséklet csökkenésével kezdett alábbhagyni, ezért egy kis forró kávé beszerzésével próbáltam visszanyerni kedvemet. Ez felelőtlenség volt részemről, mert visszaérve mind a két swingeremet a földön találtam, belazult damiljaim társaságában.

Minden előkészítve, itt még egyetlen csippanásnak is örültem volna
Minden előkészítve, itt még egyetlen csippanásnak is örültem volna
A bal oldali botomra ráemelve éreztem, hogy a csalit felvevő hal már talált egy kisebb akadót, amiből 1-2 erősebb húzással sem sikerült kifordítani. A hal épsége érdekében inkább feszes zsinórral visszahelyeztem a bottartóra a C.O.M. botom, várva, hogy ösztöneitől vezérelve magát próbálja kiszabadítani a kellemetlen fogságból. A jobb oldali botomon is éreztem, hogy a második leejtett swingerért felelős is a horgomon van még. Az ellenállása nem sejtetett nagy bajszost, de mérettől függetlenül melegség töltötte el a szívemet az év első pontya után. Merítés közben hirtelen megszólalt a balos botom nyeletője és többé-kevésbé folyamatos futásával jelezte, hogy a türelem meghozta a várva várt kiutat az akadóból. A kis ponty szájából gyorsan, de kíméletesen eltávolítottam a horgom és vízben lévő merítőben hagytam, mert szerettem volna megörökíteni az év első halát. Lassú és óvatos pumpálással próbáltam közelebb hozni küzdő társamat, mivel éreztem, hogy nem teljesen nyílt vízben fut végig a zsinórom. A percek lassan teltek mire feltűnt előttem egy szép ponty pompás formája, majd további percek múltán ő is a merítőben pihent. A szerelékem eltávolítása után, mintha Frédi és Béni pihent volna a merítőben. A kis pontyocskát nem mértem, csak egy gyors fotót készítettem vele és fertőtlenítettem a száját, majd úszhatott is tovább. A nagy ponty viszont meglepett, a vízben felülről nézve nem tűnt akkorának, mint mikor kiemelve szembesültem a súlyával. A mérleg 13,5 kg-nál állt meg tárázott beállításnál. Örömöm leírhatatlan volt, hogy ilyen fogással kezdődik az új szezon.

A 2014-es év első pontya, aki rövid ideig együtt várakozott …
A 2014-es év első pontya, aki rövid ideig együtt várakozott …
Hajnali 5 órakór újabb húzós kapás jelentkezett a jobb oldali botomon, aminek megemelésekor újra jelentős súlyt éreztem. Kicsit hihetetlennek tűnt, hogy még egy nagyobb halat fárasztok a sötét januári hajnalban. Nem tartozott a legkellemesebb fárasztások közé, mert a sátorból kiérve szembesültem vele, hogy megérkezett az előre jelzett hideg front és a szél a hideg esőcseppeket pont az arcomba fújta. A merítőért nyúltam, hogy bekészítsem a vízbe, majd folytattam a fárasztást. Az eső és szél ellenére a merítőt gyors mozdulattal a hal alá lehetett tolni, köszönhetően a nyél végén két részben található csúszásmentes bevonatnak. Ennek a fogása komfortosabb is volt, mintha csak a teljesen áthűlt karbon nyélre kellett volna rámarkolni. Fárasztás közben már érezhető volt, hogy ismét szebb példánnyal kerültem szembe, de nem gondoltam volna, hogy a mérleg újra 13,5 kg-nál áll meg. A horgom vízbe való visszajutatása után egy kis melegedést engedtem magamnak a hálózsákban és éppen egy csokis perecet majszoltam, hogy egy kis plusz energiát nyerjek a peca hátralévő részére, amikor újra ugranom kellett a jobb oldali botomhoz, mivel a vevő vad csipogásba kezdett. Kissé fejrázósnak éreztem ellenfelem, így már éreztem, hogy nem még egy 10 feletti példányt fárasztok, viszont ereje és küzdeni akarása meghaladta a korábban fogott nagyokét. Többször próbált a mellettem lévő nádasba bújni, de a 3 méteres 2,75 lbs-es C.O.M. botom sikeresen felőrölte az erejét és hamarosan a merítőmbe terelhettem. Egy 7 kg-os erőgéppel hozott össze a horgászszerencse. Ő lett az év első horgászatának utolsó hala.

… 13,5 kg-os társával a merítőmben
… 13,5 kg-os társával a merítőmben
Ugyan volt még jó idővel kecsegtető hétvége januárban, de sajnos egyéb elfoglaltságok miatt nem sikerült kimennem horgászni, most pedig jég borítja a tavat. Eljött az idő a felszerelés átvizsgálásának és még egy merítő beszerzésének, hátha egyszerre jönne a tó két legöregebb pontya. Szeretném őket a koruknak és tapasztalatuknak kijáró maximális fogadtatásban részesíteni.

Számomra még mindig hihetetlennek tűnik, hogy pár óra elteltével egy újabb 13,5 kg-os pontyot fogtam
Számomra még mindig hihetetlennek tűnik, hogy pár óra elteltével egy újabb 13,5 kg-os pontyot fogtam


Elgondolkozok néha, ha én képes vagyok tömegközlekedéssel ennyi cuccot átvinni a nagyfalun, akkor más miért „lepkehálót” használ Remélem sokunknak hasonlóan sikeres lesz az év kezdése és minden álom hal megkapja majd a neki kijáró bánásmódot és tiszteletet.

Üdv, Orbán Zoli

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

PROLOGIC horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@prologicfishing.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.