Prologic Webáruház -
Tavaszváró horgászatok…

Mint a legtöbb horgász, én is epekedve várom, hogy a tavasz közeledtével újra kinyissák kapuikat a horgásztavak és újra üldözőbe vehessem uszonyos barátainkat. Legutóbb december végén jártam az általam leggyakrabban látogatott Karszt horgásztavon, ahol - kihasználva az enyhe időjárást – remek napot töltöttem el két barátom társaságában.

Ebben az időszakban az ember már egyetlen kapásnak is örül...
Nos, aznap a kapásjelzőm egyszer megszólalt ugyan, de csupán egy úszó jégtábla űzött tréfát velem. Így mindenestre volt időnk a srácokkal átbeszélni az idei év horgászélményeit, tapasztalatait majd a nap végén a felszerelések több, mint két hónapos pihenőt kaptak.


Március 1. - A tó vezetősége ettől a naptól várta a horgászni vágyókat, de előzetes egyeztetés után a karbantartási munkálatok idején is engedélyezte a bejárást a magamfajta ”fanatikusoknak”.
Megragadtam az alkalmat, így február 15.-én reggel már újra a tó partján szívhattam magamba a friss levegőt. A vízfelület 2/3-át még vékony jég, a füvet pedig dér borította, de az erősödő napsugarak idővel munkához láttak…
 Spectrum V2 Fluorocarbon   XC3
Spectrum V2 Fluorocarbon XC3

Tekintettel a letisztult, hideg vízre és az óvatosan táplálkozó halakra - fluorocarbon előkék mellett tettem le a voksomat. A Spectrum V2 0.35-ös változatával dolgoztam, amelyet 4-es méretű XC3-as horgokkal tettem teljessé. Az előkék hossza 20-22 cm volt.

A fluorocarbon zsinórokról általában:
Első ránézésre semmiben sem különböznek a hagyományos monofil zsinóroktól, viszont egy kicsit merevebbek, fénytörési indexük (1,42) pedig egy tizeddel jobb, így az a víz alatt szinte láthatatlanok, sűrű zsinórszerkezetüknek (1,78 g/cm³) köszönhetően pedig kiváló csomótűrő képességgel bírnak.
Az általam választott V2-es is birtokában van ezeknek a tulajdonságoknak, így volt okom bizakodni!

Csalizás után a végszerelékek - kiegészítve néhány felezett bojlival, amelyeket PVA zsinórra fűztem -már repülhettek az előzőleg kiválasztott helyeikre, én pedig a vízfelszínt kémleltem, keresve az árulkodó mozgásokat a tavaszi napsütésben.

Végre minden a helyén
Végre minden a helyén

Próbáltam keresni a halakat, kevés sikerrel.
Átlagosan 3 óra telt el két új dobás között, amelyek helyeit minden alkalommal változtattam.
Kapásra várva...
Kapásra várva...

A délelőtti órák kapás nélkül teltek el, de az érzés, hogy újra vízparton lehetek mindenért kárpótolt. Élveztem a napsütést és a természet közelségét, majd 3 óra múlva ismét arrébb költöztettem a végszerelékeket.

 Délutánra nyoma sem maradt a jégnek
Délutánra nyoma sem maradt a jégnek

Már a sokadik helyváltoztatáson voltam túl, a szél is feltámadt és a halak részéről sem kaptam visszajelzést, de nem bosszankodtam, elvégre nem számítottam kapások garmadájára, persze azért szívesen ”összehalaztam” volna a kezem.
Az órámra tekintve még két utolsó dobásra vállalkoztam - noha tudtam, hogy nemsokára csomagolnom kell.

A ”Tri-sky” pod 3 rod egyik arca a sok közül
A ”Tri-sky” pod 3 rod egyik arca a sok közül

Talán ha 20 perce ázhattak a szerelékek…
Épp a telefonomat babráltam, amikor a semmiből megszólalt, rezegni kezdett az asztalon a Polyphonicom vevője! (A kapásjelzőim szinte mindig a leghalkabb vagy néma üzemmódban vannak, így szinte kizárólag a vevő jelzéseire hagyatkozom.)
Automatikusan a botok felé kaptam a fejem. Az egyik swingerem szép lassan haladt a talaj felé…
Finoman ráemeltem a botra, másodpercekkel később pedig hatalmába kerített egy ismerős rég várt érzés - rúgtak a zsinór végén. Ugyan az ellenállás sejtette, hogy nincs szó kapitális példányról, nagyon örültem, hisz’ úgy tűnt, hogy az újabb hely és a zsinórválasztás sikeresnek bizonyult.
Néhány perc elteltével már a matracon pihent a kis tövesem, amelynek fertőtlenítés ill. egy fotó elkészítése után természetesen visszaadtam szabadságát.
2014 első hala
2014 első hala

5 perccel később a másik botom is elfüstölt, így újra átélhettem a fárasztás élményét.
Egy hasonló kaliberű, talán egy kicsivel kisebb tükörponty húzott le néhány métert a zsinóromból, mielőtt újra lejátszódhatott az előző folyamat.
Be kell vallanom, hogy amikor reggel elindultam otthonról, egyáltalán nem számítottam semmilyen sikerre, inkább csupán csak a magam ”megnyugtatása” miatt látogattam ki a tópartra, ezért rendkívül boldog voltam, hogy rögtön az első peca alkalmával sikerült bojlival halat fognom!
Távozáskor megtudtam, hogy a következő hét végén is lehetőség nyílik néhány óra horgászatra, így nem is volt kérdés, hogy hol fogom tölteni a jövő vasárnapot…

írta: Hernyák Gábor

Képgaléria
  • További képek megtekintése...

PROLOGIC horgász webáruház • 1097 Budapest, Soroksári út 132. • Tel.: +36 (70) 429-9236 • E-mail: info@prologicfishing.hu • Lanitex Kft. adatkezelés nyílvántartási száma: NAIH-77591/2014.